Jaromír Honzák slavil i křtil

Recenze LIDOVÉ NOVINY (08/2009)

Gratulovat přišli a kmotry nového alba se stali Marek Eben a Iva Bittová

Přední český jazzman Jaromír Honzák, ověnčený celou řadou cen včetně několika Andělů – zejména díky albu se signifikantním názvem Present Past z roku 2004 –, oslavil v pondělí večer v pražském Paláci Akropolis přesně den svých padesátin opravdu velkolepým koncertem, který neměl jedinou slabou chvilku.

O půvabný úvod se postarala jeho dávná kapela Skok přes plot s houslistou a zpěvákem Martinem Zbrožkem a jeho souputníkem ze slavné formace Naima, bubeníkem Martinem Šulcem. Poté se na pódiu objevil další dlouholetý přítel Marek Eben, který svým nonšalantním způsobem divákům odhalil skrytou výbušnost oslavencovy duše i jeho údajný plánovaný vstup na politickou scénu. Ale i sám Honzák se posléze projevil coby moderátor s nevšedním smyslem pro humor. V modifikované verzi skupiny bratří Ebenů zazněla i skvostná kotlíkářská píseň s hostujícím kytaristou a zároveň producentem nového Honzákova alba Petrem Ostrouchovem (alias kamarádem Paragrafem) a v neposlední řadě také duet Marka Ebena s Ivou Bittovou ve „smutné milostné baladě“ Tichá domácnost. Před dvaceti lety studoval Honzák na americké Berklee College of Music, kde byl jeho spolužákem mimo jiné polský pianista Kuba Stankiewicz, který ho později seznámil s celou řadou polských jazzmanů, a díky tomu se někteří z nich stali členy jeho stěžejních souborů. Mnozí z nich zavítali i do Akropole. Zahrál taktéž současný kvartet/kvintet, který zde křtil zbrusu čerstvé album Little Things, nechyběla ani stará a nová verze souboru Face of The Bass, kde se na postu klávesisty vyměnili Beata Hlavenková a jeden z protagonistů nové hudby Michal Nejtek.

Vrcholem celé akce pak bylo vystoupení legendární kapely Čikori s Ivou Bittovou, kytaristou Vladimírem Václavkem, perkusistou Milošem Dvořáčkem a trumpetistou Františkem Kučerou, která se pro tuto jedinou příležitost dala po osmi letech znovu dohromady. Jejich produkce však dokázala, že tohle souručenství si dokonale rozumí i bez předběžného zkoušení…

Dvě a půl hodiny trvající koncert byl naprosto milým pohlazením plným radosti i velejemného humoru.

Petr Slabý

{{playListTitle}}

{{classes.artistPrefix + ' ' + list.tracks[currentTrack].album_artist}}
{{list.tracks[currentTrack].track_title}}
{{list.tracks[currentTrack].album_title}}
{{classes.skipBackward}}
{{classes.skipForward}}
{{this.mediaPlayer.getPlaybackRate()}}X
{{ currentTime }}
{{ totalTime }}